Struktura obiektu
Tytuł:

Zastosowanie bakteriocyn klasy lla bakterii fermentacji mlekowej

Inny tytuł:

Application of class IIa bacteriocins from lactic acid bacteria

Twórca:

Sip, Anna ; Krasowska, Maria ; Michał Więckowicz

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Data wydania/powstania:

2009

Temat i słowa kluczowe:

biotechnologia

Abstrakt:

In the paper issues related to the occurrence of human pathogenic bacteria Listeria monocytogenes were described. First, the properties of that microorganism were characterized and the threats relevant to its presence in food were emphasized. In the further sections of the paper the attention was paid to the need for evaluation of effective methods to inactivate Listeria and therefore the possibility of the practical use of class lla bacteriocins from lactic acid bacteria. The role played by the class lla bacteriocins of lactic acid bacteria in the protection of food products against Listeria and as a consequence in listeriosis prevention was detailed. Other practical application of biological activity revealed by this class of bacteriocins were also highlighted.

Czasopismo/Seria/cykl:

2009 ; Biotechnologia, vol.86, 3 (2009)-.

Tom:

86

Zeszyt:

3

Strona pocz.:

129

Strona końc.:

147

Typ zasobu:

Tekst

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796 ; IChB B-81

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

2009

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganiczneji Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganiczneji Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

×

Cytowanie

Styl cytowania: