Struktura obiektu
Tytuł:

Mikrokapsułkowanie białek - metody i zastosowanie

Inny tytuł:

Protein microencapsulation - methods and application

Twórca:

Piasecka, Anna ; Goderska, Kamila

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Data wydania/powstania:

2010

Temat i słowa kluczowe:

biotechnologia

Abstrakt:

Biomaterials extracted from natural environment may cause several serious problems due to their low stability. More efficient and safe procedures of their stabilization are still demanded to meet the industry requirements. Microencapsulation is one of the possible methods to prolong the action time of active compounds. This paper reports the techniques for preparing microcapsules and their applications with reference to extremely troublesome materials such as native proteins. Special attention is paid to current achievements in microencapsulation and perspectives for the next years, and advantages of this technique. The technology enables reactive or sensitive biomaterials such as enzymes to be turned into stable ingredients. With carefully controlled and fine-tuned release capabilities, microencapsulation is no longer only an added value technique, but the source of totally new systems with matchless properties.

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.88, 1 (2010)-.

Tom:

88

Zeszyt:

1

Strona pocz.:

34

Strona końc.:

45

Typ zasobu:

Tekst

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796 ; IChB B-83

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganiczneji Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganiczneji Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

×

Cytowanie

Styl cytowania: