Object structure
Title:

Nowy koronawirus, bezpieczeństwo żywnościowe i identyfikacja wariantów polityk

Creator:

Anderson, Jock R. ORCID ; Nagarajan, Latha ORCID ; Naseem, Anwar ORCID ; Pray, Carl E. ORCID ; Reardon, Thomas A. ORCID

Publisher:

Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk

Place of publishing:

Warszawa

Date issued/created:

2020

Type of object:

Czasopismo/Artykuł

Subject and Keywords:

pandemia ; COVID-19 ; bezpieczeństwo żywnościowe ; łańcuchy dostaw ; polityki

Abstract:

Osiągnięcie poziomu bezpieczeństwa żywnościowego obejmującego wszystkich ludzi od dawna jest głównym celem polityki publicznej w każdym kraju. Jest to także wyzwanie w skali globalnej, zgodnie ze współczesnymi celami zrównoważonego rozwoju ONZ. Początek pandemii COVID-19 w 2020 r. ujawnił dodatkowe wyzwania dla decydentów w dziedzinie polityki żywnościowej. W niniejszym artykule opisane zostały niektóre kluczowe elementy tych wyzwań i odpowiedzi na na nie.

References:

AGRA (Alliance for a Green Revolution in Africa) (2020). Policy Response for Rwanda (COVID-19 Pandemic and its Impact on Agriculture and Food Security). https://agra.org/wp-content/uploads/2020/06/Rwanda-COVID-19-Policy-Response-Package_June-2020.pdf
Alston J.M., Pardey P.G., James J.S., Andersen M.A. (2009). A review of research on the economics of agricultural R&D. Annual Review of Resource Economics, 1, 537–565. DOI
Anderson J.R. (2020). Agricultural Extension Policy: A 2020 Re-Vision. Working Paper. Rutgers University, Feed the Future Policy Research Consortium. New Brunswick: Rutgers University. http://ru-ftf.rutgers.edu/Outputs%20for%20webpage/Anderson%20WP%202020.pdf
Brewis A., Workman C., Wutich A., Jepson W., Young S. (2020). Household water insecurity is strongly associated with food insecurity: Evidence from 27 sites in low‐ and middleincome countries. American Journal of Human Biology, 32 (1), e23309. DOI
FAO (Food and Agriculture Organisation of the United Nations) (2020a). Several policy briefs. Rome: FAO. http://www.fao.org/2019-ncov/resources/policy-briefs/en/
FAO (Food and Agriculture Organisation of the United Nations) (2020b). Extension and advisory services at the frontline of the response to COVID-19 to ensure food security. Rome: FAO. http://www.fao.org/3/ca8710en/CA8710EN.pdf
Masters W.A., Rosettie K.L., Kranz S., Danaei G., Webb P., Mozaffarian D., the Global Nutrition and Policy Consortium (2018). Designing programs to improve diets for maternal and child health: estimating costs and potential dietary impacts of nutrition-sensitive programs in Ethiopia, Nigeria, and India. Health Policy and Planning 33 (4), 564–573. DOI
Post L.A., Argaw S.T., Jones C., Moss C.B., Resnick D., Singh L.N., Murphy R.L., Achenbach C.J., White J., Issa T.Z., Boctor M.J., Oehmke J.F. (2020). A SARS-CoV-2 surveillance system in Sub-Saharan Africa: Modeling study for persistence and transmission to inform policy. Journal of Medical Internet Research, 22 (11), e24248. https://www.jmir.org/2020/11/e24248 DOI
Reardon T., Echeverría R., Berdegué J., Minten B., Liverpool-Tasie S., Tschirley D., Zilberman D. (2019). Rapid transformation of food systems in developing regions: Highlighting the role of agricultural research and innovations. Agricultural Systems, 172, 47–59. DOI
Reardon T., Bellemare M.F., Zilberman D. (2020). How COVID-19 may disrupt food supply chains in developing countries. In: J. Swinnen, J. McDermott (eds.), COVID-19 and Global Food Security, (pp. 78–80). Washington, DC: International Food Policy Research Institute. DOI
Saini S., Kozicka M. (2014). Evolution and Critique of Buffer Stocking Policy of India. ICRIER Working Papers. New Delhi: Indian Council for Research on International Economic Relations. https://www.econstor.eu/bitstream/10419/176301/1/icrier-wp-283.pdf
Swinnen J., McDermott J. (eds.) (2020). COVID-19 & Global Food Security. Washington, D.C: International Food Policy Research Institute. DOI
Torero M. (2020a). COVID-19 and Food Supply: A Four-Pronged Battle Plan for Countries. Retrieved from: https://maximotorero.com/2020/03/23/covid-19-and-food-supply-a-four-pronged-battle-plan-for-countries/ (accessed: 28 June, 2020).
Torero M. (2020b). Coronavirus Food Supply Chain Under Strain. What to do?. Rome: FAO. Retrieved from: http://www.fao.org/3/ca8308en/ca8308en.pdf (accessed on 23rd of July, 2020).
Zhong R. (2020). $9 cabbages, emergency pork: Coronavirus tests China on food. New York Times, February 5, 2020. https://www.nytimes.com/2020/02/04/business/china-coronavirus-food-prices.html (accessed: 6 July, 2020).

Relation:

Wieś i Rolnictwo

Issue:

4 (189)

Start page:

77

End page:

88

Resource type:

Tekst

Resource Identifier:

doi:10.53098/wir042020/05 ; 0137-1673 (print); 2657-5213 (on-line)

Source:

click here to follow the link

Language:

en

Language of abstract:

eng

Rights:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0

Terms of use:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY 4.0 Międzynarodowe] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem:

Digitizing institution:

Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk

Original in:

Biblioteka Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN

Projects co-financed by:

Program "Rozwój czasopism naukowych"- Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego (projekt numer RCN/SP/0473/2021/1)

Access:

Otwarty

×

Citation

Citation style: