Object structure
Title:

Die Durchgangszeiten der Nahrung durch den Verdauungskanal der Nutria, Myocastor coypus Molina, 1782; Szybkość przechodzenia treści przez przewód pokarmowy nutrii Myocastor coypus Molina, 1782

Creator:

Gill, J. ; Bieguszewski, H.

Place of publishing:

Białowieża

Date issued/created:

1960

Description:

Autorzy oznaczyli szybkość przechodzenia treści przez przewód pokarmowy nutrii Myocastor coypus Molina, 1782 w dwóch wariantach: a) w normalnych pomieszczeniach nutrii z dostępem do wody w basenie oraz b) w klatkach, bez basenu, a tylko z wodą do picia. W obu przypadkach użyto tych samych zwierząt. Stosowano powszechnie przyjęte żywienie nutrii pokarmami roślinymi oraz owies barwiony fuksyną zasadową jako wskaźnik. Oznaczono zawartość suchej masy i surowego popiołu w świeżym kale. Na każdym z 4 badanych zwierząt wykonano po 2 doświadczenia w pomieszczeniach z wodą do kąpieli i po 2 w klatkach (Tabele 1 i 2). Nie znaleziono istotnych różnic w szybkości transportu treści u nutrii, mających swobodny dostęp do wody i trzymanych w klatkach.

Type of object:

Journal/Article

Subject and Keywords:

foodstuffs passage ; Myocastor coypus

Relation:

Acta Theriologica

Volume:

4

Issue:

2

Start page:

11

End page:

26

Resource type:

Text

Detailed Resource Type:

Article

Format:

application/pdf

Resource Identifier:

10.4098/AT.arch.60-2

Source:

click here to follow the link

Language:

ger ; s um . pol

Coverage:

pp. 11-26

Rights:

Rights Reserved - Free Access

Terms of use:

Copyright-protected material. May be used within the limits of statutory user freedoms

Digitizing institution:

Mammal Research Institute of the Polish Academy of Sciences

Original in:

Library of the Mammal Research Institute Polish Academy of Sciences

Projects co-financed by:

Programme Innovative Economy, 2010-2014, Priority Axis 2. R&D infrastructure ; European Union. European Regional Development Fund

Access:

Open

×

Citation

Citation style: