Struktura obiektu
Tytuł:

Próba wykorzystania sztucznie flokulowanych komórek Yarrowia lipolytica do biosyntezy kwasu cytrynowego

Inny tytuł:

An attempt to use artificially flocculated Yarrowia lipolytica cells for citric acid production

Twórca:

Rymowicz, Waldemar ; Wojtatowicz, Maria

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Data wydania/powstania:

1996

Temat i słowa kluczowe:

biotechnologia

Abstrakt:

Strains of Y. lipolytica were flocculated in the presence of two additives either bentonite orchitosan. The effects of the flocculant doses and the pH on the yeast flocculation were studied.Stability of cell floes and their capability to citric acid production was examined in shaker flaskand stirred bioreactor cultures. The optimal flocculant doses corresponding to the maximalreduction of turbidity of cell suspensions (%RT) in the production medium were in the range of10 - 110 mg chitosan/g biomass and 30-80 mg bentonite/g biomass. Flocculated Y. lipolyticaproduced less citric acid and the volumetric citric acid productivity was lower as compared tofree cell cultures.

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.34, 3 (1996)-.

Tom:

34

Zeszyt:

3

Strona pocz.:

155

Strona końc.:

164

Typ zasobu:

Tekst

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796 ; IChB B-30

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

1988-2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

×

Cytowanie

Styl cytowania: