Struktura obiektu
Tytuł:

Dobór szczepów i składu podłoża do produkcji biomasy Yarrowia lipolytica na substratach tłuszczowych

Inny tytuł:

Dobór szczepów i składu podłoża do produkcji biomasy Yarrowia lipolytica na substratach tłuszczowych

Twórca:

Rymowicz, Waldemar ; Rafałowicz, Dorota ; Wojtatowicz, Maria ; Musiał, Izabela

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Data wydania/powstania:

1997

Typ obiektu:

Czasopismo/Artykuł

Temat i słowa kluczowe:

biotechnologia

Abstrakt:

The production of Single Cell Protein in the batch culture from crude rapeseed oil and wastefatty acids using Y. lipolytica strains was studied. The effect of nitrogen sources, lipid concentration and pH value on the yeast growth and biomass yield was also investigated. Yarrowialipolytica ATCC 8661 was the best strain for SCP production on both lipid substrates. Thespecific growth rate and biomass yield were p = 0,19-0,35 h'^ and Yx/s = 0,68- 1,07 respectively, depending on the culture condition. With the above yeast strain it was possible to canyout the fermentation at low pH 3,5 without any significant lowering of kinetic and yield parameters.

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.38, 3 (1997)-.

Tom:

38

Zeszyt:

3

Strona pocz.:

62

Strona końc.:

69

Typ zasobu:

Tekst

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

1988-2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

×

Cytowanie

Styl cytowania: