Język metadanych
Wytwarzanie etanolu z laktozy przez komórki drożdży unieruchomione w kulkach agaru porowatego
Inny tytuł:Wytwarzanie etanolu z laktozy przez komórki drożdży unieruchomione w kulkach agaru porowatego
Twórca:Szczodrak, Janusz ; Szczodrak, Zofia ; Wiater, Adrian
Wydawca:Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN
Data wydania/powstania: Opis:cały artykuł, bez błędów w numeracji stron
Temat i słowa kluczowe: Abstrakt:An open-pore agar matrix has been shown to be suitable for the entrapment of Candidapseudotropicalis whole cells are used in reactions that involve cell growth and gas evolution.The basic conditions for lactose fermentation by immobilized yeast cells i.e. inoculum quantity,pH, temperature and culture time were standardized.It was shown that yeast cells immobilized in the porous carrier could be used repeatedly inthe batch fermentation system for seven 36 h cycles without any substantial loss in ethanol yield,and beads of porous agar with entrapped cells did not ru])ture, even after periods of 18 d of use.
Czasopismo/Seria/cykl:Biotechnologia, vol.39, 4 (1997)-.
Tom: Zeszyt: Strona pocz.: Strona końc.: Typ zasobu: Szczegółowy typ zasobu: Format: Identyfikator zasobu: Źródło:Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN
Język: Język streszczenia: Zakres czasowy: Prawa:Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0
Zasady wykorzystania: Digitalizacja:Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk
Lokalizacja oryginału:Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk
Dofinansowane ze środków: Dostęp: