Struktura obiektu
Tytuł:

Enzymatyczna hydroliza skrobi do syropów maltodekstrynowych i skrobiowych. Część II. Procesy

Inny tytuł:

Enzymatyczna hydroliza skrobi do syropów maltodekstrynowych i skrobiowych. Część II. Procesy

Twórca:

Bryjak, Jolanta

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Data wydania/powstania:

1999

Temat i słowa kluczowe:

biotechnologia

Abstrakt:

This part mainly discusses enzymatic processes employed in the production of maltodextrinsand syrup solids. Functional properties and applications of dextrins, maltose, glucose, fructose,cyclodextrins as well as malto- and isomaltooligosaccharides are presented. Immobilization ofamylolytic enzymes and typical enzyme reactors for starch processing is reviewed. Action patternof amylases in relation to the subsite structure of the enzyme active domains is presented,including: the dependence of Michaelis and molecular activity parameters on the DP of substrate:possible binding modes between the enzyme and a linear substrate; multiple attack mode inaddition to simple hydrolysis (random attack). Mathematical modelling of starch degrading processes is critically reviewed. The crucial’parameters, influencing the reaction rate and the conversion degree of the substrate, are shown.

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.44, 1 (1999)-.

Tom:

44

Zeszyt:

1

Strona pocz.:

201

Strona końc.:

225

Typ zasobu:

Tekst

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796 ; IChB B-40

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

1988-2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

×

Cytowanie

Styl cytowania: