Struktura obiektu
Tytuł:

Obecny stan badań nad biotechnologią żyta zwyczajnego (Secale cereale L.)

Inny tytuł:

Present status of biotechnology of rye (Secale cereale L.)

Twórca:

Bolesta, Elżbieta ; Rybczyński, Jan J.

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Data wydania/powstania:

2001

Temat i słowa kluczowe:

biotechnologia

Abstrakt:

This review paper covers the results of tissue culture and biotechnology ofrye (Secale cereale L.) published between 1990 and 2000. The following subjectswere raised: somatic embryogenesis, haploid production, intergenetic hybridisation and transformation. Upon conclusion of all the results published to date,we may say that the progress of biotechnology in the case of rye is very limitedin comparison to other cereals. However, a lot of work and efforts were involved to obtain the aforementioned result. Taking into account the progress inplant genetics and molecular biology, the authors deeply believe that the NewMillennium will bring a brake-through in rye biotechnology.

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.55, 4 (2001)-.

Tom:

55

Zeszyt:

4

Strona pocz.:

55

Strona końc.:

73

Typ zasobu:

Tekst

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796 ; IChB B-50

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

1988-2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

×

Cytowanie

Styl cytowania: