Struktura obiektu
Tytuł:

Charakterystyka preparatów B-galaktozydazy z Sulfolobus shibatae

Inny tytuł:

B-galactosidase activity of proteins extracted from Sulfolobus shibatae

Twórca:

Wołosowska, Sylwia ; Synowiecki, Józef

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Data wydania/powstania:

2003

Temat i słowa kluczowe:

biotechnologia

Abstrakt:

The cytoplasmic p-galactosidase/p-glucosidase from hyperthermophilicarchaeon Sulfolobus shibatae has been characterized with regard to its use in lactose hydrolysis. Cell extract was purified 16-fold to a specific activity 29.5 U/mgusing ammonium sulfate precipitation, ion-exchange chromatography, and gelfiltration. Isolated enzyme exhibited optimum activity at pH 5.5 and 98°C andhad a half-life of 7 h in acetate buffer (pH 5.5) at 90°C. Cu2+, Hg2+ and Zn^+strongly inhibited the enzyme, whereas catalytic properties of other investigated cations were barely influenced. Glucose and galactose were predominantly produced from lactose. However, at the substrate concentration of 0.15 M,small amount of lactose was converted into transgalactosylation products.

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.61, 2 (2003)-.

Tom:

61

Zeszyt:

2

Strona pocz.:

268

Strona końc.:

279

Typ zasobu:

Tekst

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796 ; IChB B-57

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

1988-2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

×

Cytowanie

Styl cytowania: