Object structure
Title:

Praktyczne moiliwości wykorzystania grzybów na przykładzie dwóch gatunków jadalnych: Boletus edulis (Buli.) (borowik szlachetny) i Morchella esculenta (Pers.) (smardz jadalny)

Subtitle:

Practical applications of two kinds of edible mushrooms: Boletus edulis (Bull.) (Porcini) and Morchella esculenta (Pers.) (Yellow Morel)

Creator:

Sobieska, Renata ; Gutkowska, Bożenna ; Lubiński, Olgierd

Publisher:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Date issued/created:

2006

Subject and Keywords:

biotechnologia

Abstract:

The review describes practical methods of the use of edible fungi: Boletus spp. and Morchella spp. The cultivation of fruit bodies of Morchella esculenta is complicated and unprofitable. During last years, the significance of submerged liquid culture has increased. Harvested biomass contains mushroom aroma compounds and good chemical composition (protein, polysaccharides, vitamins and mineral elements). The composition of mushrooms suggests two medicinal properties: nutritional benefit as food supplement and therapeutic advantages. Mushroom powder can be used as appendix to soups and sauces or in animal feed industry. Mushrooms and their products are important for their flavour, medicinal properties, ecological and economical values.

Relation:

Biotechnologia, vol.73, 2 (2006)-.

Volume:

73

Issue:

2

Start page:

89

End page:

102

Resource type:

Tekst

Detailed Resource Type:

Artykuł

Format:

application/pdf

Resource Identifier:

0860-7796 ; IChB B-69

Source:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Language:

pol

Language of abstract:

eng

Temporal coverage:

1988-2010

Rights:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Terms of use:

-

Digitizing institution:

Instytut Chemii Bioorganiczneji Polskiej Akademii Nauk

Original in:

Instytut Chemii Bioorganiczneji Polskiej Akademii Nauk

Projects co-financed by:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Access:

Otwarty

×

Citation

Citation style: