Język metadanych
Sposób wytwarzania długotrwałej zewnętrznej przetoki trzustkowej u psa
Twórca:Michalski, Andrzej ; Olszewski, Waldemar ; Rowiński, Wojciech
Wydawca: Miejsce wydania: Data wydania/powstania: Abstrakt:W prowadzonych badaniach patogenezy ostrej martwicy trzustki powstała konieczność uzyskania dużej ilości jałowego soku trzustkowego od tego samego psa. Opisane w piśmiennictwie metody wytwarzania przetoki trzustkowej(1,2)okazały się dla tych celów mało skuteczne.Najlepsza i najczęściej używana metoda Pawłowa zawodzi niejednokrotnie. Wobec powyższego opracowano własny sposób wytwarzania zewnętrznej przetoki trzustkowej, która pozwala na otrzymywanie 200—600 ml soku dziennie przez kilka tygodni, bez nadmiernego wyniszczenia psa.Jest to modyfikacja sposobu Pawłowa. Opracowując sposób wytwarzania przetoki brano pod uwagę,że otrzymywany sok trzustkowy mógł stykać się ze śluzówką dwunastnicy ulegać aktywacji pod wpływem enterokinazy(2).Zapobiegło temu cewnikując przewód trzustkowy,dzięki czemu sok spływał do naczynia bez zetknięcia z błoną śluzową dwunastnicy
Czasopismo/Seria/cykl: Tom: Zeszyt: Strona pocz.: Strona końc.: Typ zasobu: Szczegółowy typ zasobu: Język: Język streszczenia: Prawa:Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Zasady wykorzystania:Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY 4.0 Międzynarodowe] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -
Właściciel praw autorskich: Digitalizacja:Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego Polskiej Akademii Nauk
Lokalizacja oryginału:Biblioteka Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego PAN
Dofinansowane ze środków: Dostęp: