Zróżnicowanie progresji inokulowanego czerniaka u linii myszy o wysokiej i niskiej wrażliwości na stres - Ragan, Agnieszka Renata (Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt, 2015)
Badania pracy były skupione na znalezieniu zależności pomiędzy endogennymi różnicami w wielkości odpowiedzi na stres i podattności na czerniaka złośliwego. Użyto w tym celu dwóch linii mysich o zróżnicowaniu stopniu anagezji wywołanej stresem : HA (wysoka analgezja) i LA (niska analgezja). W trakcie badań inkulowano obie linie komórki czerniaka B1670. Mierzono rozwój guza czernaikowego , zmiany w poziomach odczuwalnego bólu oraz nasilenie objawów zachowań depresyjnych u zwierząt. Wyniki wykazały, że linia myszy HA jest podatna zarówno na wywołane stresem zachowania depresyjne , ale także na inokulowanego czerniaka, podczas gdy linia LA wykazująca łagodniejszą reakcję na stres była odporna na inokulowanego czernaika. U linii HA guzy czerniakowe rozwijały się zarówno w warunkach stresu jak i kontrolnych,ale środowiskowy i socjalny stres były czynnikami wpływającymi na przyspieszenie i wzmożenie rozrostu guzów. Warto podkreslić,że większość osobników LA była odporna na inokulację czernaikiem a u tych osobników u których guzy początkowo się rozwijały , dochodziło do spontanicznej regresji zmian. W celu wyjaśnienia mechanizmów odpowiedzialnych za zróżnicowaną progresję czerniaka u myszy HA i LA użyto między innymi procedur z dziedziny cytogenetyki , biologii molekularnej , jak i również testów behawioralnych , jadnek żasden jednoznaczny dowód nie wskazuje na źródło tego zróżnicowania. Przypyszcza się,że subtelne różnice w aktywności układu opiodidowego , jak również przesunięcia w liczbie erytrocytów mogą częściowo wyjaśnić to zjawisko.
113 s.: il., fotogr. ; 30 cm