Wiejskie okruchy pandemii – rok drugi przed czwartą falą - Halamska, Maria; Burdyka, Konrad; Kalinowski, Sławomir; Kubicki, Paweł; Michalska, Sylwia; Ptak, Arkadiusz; Sadłoń, Wojciech; Zwęglińska-Gałecka, Dominika (Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, 2021)
Artykuł przedstawia wyniki obserwacji (prowadzonej różnymi metodami) społecznych skutków pandemii COVID-19 w wiejskich społecznościach lokalnych w okresie od 1 września 2020 do 31 sierpnia 2021 r., co stanowi kontynuację prezentacji badań skutków pierwszej fali pandemii. Na tym etapie analizy szczególny nacisk położono na egzemplifikację i wyjaśnienie niechętnego czy wręcz wrogiego stosunku do szczepień przeciwcovidowych na wsi i w niektórych regionach. Nie zaniechano jednak uprzednio analizowanych wątków, czyli: funkcjonowania lokalnego systemu władzy w sytuacji centralnych/centralistycznych presji, potencjalnego negatywnego wpływu Kościoła katolickiego na postawy wobec szczepień, zastanawiających skutków dla gospodarki lokalnej, a także zdalnego nauczania z jego nowymi – także moralnymi – problemami. Obserwacje te mogą służyć do rekonstrukcji funkcjonowania „lokalnej społeczności ryzyka”, ukazują też niektóre aspekty funkcjonowania współczesnego społeczeństwa polskiego (np. głębokość podziałów społecznych).
Keywords: wiejskie społeczności lokalne; epidemia COVID-19: druga i trzecia fala; szczepienia przeciw COVID-19