Główne siły oddziałujące na regiony wiejskie w 2020 r. - Freshwater, David (Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, 2020)
Regiony wiejskie w krajach OECD zawsze borykały się z wyzwaniami rozwojowymi wynikającymi z: zależności od zasobów naturalnych, niewielkich zasobów pracy, dużych odległości od rynków, a także skutków globalizacji. Obecnie ich możliwości rozwojowe są dodatkowo ograniczone przez: wymagania wynikające ze zmian klimatycznych, zwiększoną niestabilność i „wrażliwość” gospodarczą – wynikającą z pandemii COVID-19, utrzymujące się skutki recesji z 2008 r. oraz nierównomierny wpływ gospodarki internetowej. Jednak z perspektywy polityki rozwoju obszarów wiejskich być może najważniejszym nowym wyzwaniem może okazać się wzrost populizmu na wsi. Mieszkańcy obszarów wiejskich od dawna są odmiennie postrzegani niż mieszkańcy miast, w ciągu ostatnich dwóch dekad różnice między tymi grupami wzrosły. Co ważne, chociaż początkowo postrzegano internet oraz technologie informacyjno-komunikacyjne (ICT) jako narzędzia, które mogą poprawić spójność społeczną oraz integrować różne obszary oraz ludność miejską i wiejską, to obecnie wydaje się, że zamiast tego spowodowały zwiększenie napięć między nimi. Ponieważ podstawowe wartości mieszkańców miast i wsi kształtowały się odrębnie, dlatego bardzo się różnią i trudno jest osiągnąć polityczny kompromis wymagany do stworzenia skutecznej polityki rządów krajowych. W konsekwencji zmniejszają się szanse na to, że rządy krajowe będą w stanie stworzyć i wdrożyć spójną politykę rozwoju obszarów wiejskich.
Keywords: rozwój wsi; podział miasto – wieś; konflikt społeczny; polityka wiejska; populizm