Nowy koronawirus, bezpieczeństwo żywnościowe i identyfikacja wariantów polityk - Anderson, Jock R.; Nagarajan, Latha; Naseem, Anwar; Pray, Carl E.; Reardon, Thomas A. (Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, 2020)
Osiągnięcie poziomu bezpieczeństwa żywnościowego obejmującego wszystkich ludzi od dawna jest głównym celem polityki publicznej w każdym kraju. Jest to także wyzwanie w skali globalnej, zgodnie ze współczesnymi celami zrównoważonego rozwoju ONZ. Początek pandemii COVID-19 w 2020 r. ujawnił dodatkowe wyzwania dla decydentów w dziedzinie polityki żywnościowej. W niniejszym artykule opisane zostały niektóre kluczowe elementy tych wyzwań i odpowiedzi na na nie.
Keywords: pandemia; COVID-19; bezpieczeństwo żywnościowe; łańcuchy dostaw; polityki