Nowe podejścia do rozwoju wsi w Rosji - Serova, Eugenia V.; Naumov, Alexey S.; Yanbykh, Renata G. (Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, 2020)
Tak jak wiele innych krajów, Rosja cierpi z powodu szybkiego wyludniania się obszarów wiejskich i upadku gospodarki wiejskiej. Polityka państwa w zakresie łagodzenia negatywnych skutków tych procesów od lat traktuje rolnictwo jako główny filar rozwoju obszarów wiejskich i większość decyzji rządu ma na celu jego wsparcie. Niedawno sformułowano nową państwową strategię rozwoju obszarów wiejskich, a w 2019 r. zatwierdzono ambitny program krajowy. Zakładają one różne możliwości rozwoju gospodarczego i dobrobytu ludności wiejskiej w zależności od dostępności zasobów naturalnych i ludzkich, stopnia peryferyjności i innych cech. Artykuł przedstawia przegląd aktualnego stanu obszarów wiejskich Federacji Rosyjskiej. Koncentruje się na głównych problemach, z jakimi boryka się wieś na poziomie krajowym, a także ujawnia regionalne różnice w rozwoju obszarów wiejskich. Opracowanie opiera się głównie na badaniach autorów w oparciu o analizę krajowych źródeł danych statystycznych, w tym Rosyjskiego Spisu Rolnego z 2016 r. Ukazuje możliwe skutki działań nowej polityki państwa w zakresie rozwoju obszarów wiejskich, takie jak zachęcanie do inicjatyw opartych na społecznościach lokalnych i promocję budownictwa mieszkaniowego poprzez programy preferencyjnych kredytów hipotecznych na wsi. Na koniec autorzy przedstawiają krótki opis wpływu pandemii COVID-19 na rozwój obszarów wiejskich w Rosji i próbują przewidzieć jej dalsze konsekwencje.
Keywords: obszary wiejskie; rozwój społeczno-gospodarczy; polityka państwa; COVID-19; Rosja