Wsparcie finansowe dla kobiet wiejskich w Polsce w ramach perspektywy unijnej 2007–2013 - Kowalska, Iwona (Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, 2014)
Okres dziesięciu lat członkostwa Polski w strukturach Unii Europejskiej upoważnia do dyskusji na temat oceny działań, podejmowanych przy wykorzystaniu funduszy unijnych służących rozwiązaniu problemu bezrobocia na wsi, a w szczególności wsparcia kobiet wiejskich w dostępie do rynku pracy. Celem artykułu jest próba analizy programów wsparcia finansowego kobiet wiejskich w tej sferze w Polsce w ramach perspektywy unijnej 2007–2013. W przeprowadzonych analizach uwzględniono te instrumenty wsparcia rynku pracy, które zostały w perspektywie unijnej 2007–2013 zapisane w dokumentach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (PO KL) oraz Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW). Szczególną uwagę zwrócono na analizę zapisów programowych PO KL i PROW dotyczącą: – uwzględnienia sytuacji problemowej kobiet wiejskich w Polsce w opisie grup docelowych (ostatecznych beneficjentów wsparcia unijnego) pod kątem stosowania zapisów treści dyrektyw równościowych, – form udzielonego wsparcia finansowego dla kobiet wiejskich w tym zakresie. Realizacja tak sformułowanego celu pracy oznaczała, że przy opracowaniu artykułu korzystano z materiałów źródłowych Parlamentu Europejskiego, Rady UE i Komisji Europejskiej (KE), literatury przedmiotu dotyczącej rynku pracy na wsi oraz polityki równościowej UE wobec kobiet oraz doświadczeń własnych jako eksperta Ministerstwa Infrastruktury i Rozwoju, oceniającego wnioski unijne w ramach programów operacyjnych 2007–2013. W wyniku przeprowadzonych analiz można sformułować wniosek, iż uwzględnienie specyfiki problematyki kobiecej na wsi w zapisach dokumentacji programowej nie gwarantuje składania ofert konkursowych skierowanych do tej grupy beneficjentek. Natomiast zakres oferty wsparcia nie determinuje jej wykorzystania tylko na potrzeby rynku pracy na wsi.
Keywords: finanse; UE; kobieta; rynek; praca; wieś