Ekonomiczne, środowiskowe i społeczne funkcje drobnych gospodarstw rolnych - Czudec, Adam (Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, 2013)
Artykuł podejmuje kwestię drobnych gospodarstw w kontekście wypełnianych przez nie funkcji ekonomicznych, środowiskowych i społecznych. Jako kryterium wyodrębniania drobnych gospodarstw przyjęto obszar w przedziale 1–5 ha użytków rolnych. Celem artykułu jest ocena wykorzystania potencjału produkcyjnego drobnych gospodarstw rolnych w regionie, z dominacją takich gospodarstw (woj. podkarpackie), na tle ogólnopolskim, a następnie identyfikacja uwarunkowań określających miejsce drobnych gospodarstw w strukturze sektora rolnego w Polsce. Materiał do badań pochodzi z wyników Powszechnego Spisu Rolnego z 2010 roku. Stwierdzono m.in., że drobne gospodarstwa w większym stopniu niż pozostałe realizują założenia koncepcji zrównoważonego rozwoju, natomiast w mniejszym zakresie podejmują formy wielofunkcyjnego rolnictwa. Ponadto dominacja drobnych gospodarstw wpływa negatywnie na sytuację gospodarstw obszarowo większych.
Keywords: drobne gospodarstwa rolne; rozwój zrównoważony; wielofunkcyjność rolnictwa