Czemu kąsają rękę, która ich karmi? - Wieruszewska, Maria (Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, 2012)
Recenzja książki Arjuna Appaduraia: Strach przed mniejszościami. Esej o geografii gniewu. Tłumaczenie M. Bucholc. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2009.