Uwarunkowania trwałego rozdysponowania nieruchomości Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa - Podgórski, Bogdan; Świętochowski, Leszek (Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, 2012)
W artykule podjęto próbę przedstawienia dotychczasowych działań ANR w zakresie realizacji zadań ustawowych, w tym problematyki trwałego rozdysponowania nieruchomości. Od początku swej działalności Agencja trwale rozdysponowała 2,9 mln ha, w tym 2,2 mln ha poprzez sprzedaż, która jest dominującą formą rozdysponowania gruntów. Tego typu postępowaniu podlega również infrastruktura przejęta wraz z majątkiem PGR-ów, w tym mieszkania byłych pracowników PGR-ów. Pozostające 1,9 mln ha podlega dalszym procesom prywatyzacji. Dzierżawa gruntów zmniejsza się co roku o ponad 100 tys. ha w wyniku rozwiązywania umów dzierżawy i wyłączania z nich części gruntów. Analizę przeprowadzono na podstawie danych pochodzących głównie z raportów z działalności ANR, opracowań wewnętrznych i dostępnej literatury przedmiotu. Zaprezentowane wyniki świadczą o dużym zaangażowaniu Agencji w procesy prywatyzacji oraz o wielu złożonych procesach, które towarzyszą trwałemu rozdysponowaniu nieruchomości.
Keywords: sprzedaż gruntów ornych; dzierżawa gruntów; przetargi publiczne i ograniczone; zasób mieszkaniowy; zadania ANR