Przyczyny niestosowania podejścia LEADER w rozwoju wsi (na przykładzie gmin wiejskich województwa łódzkiego) - Zajda, Katarzyna (Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, 2012)
W okresie programowania 2007‒2013 wiele instytucji było zaangażowanych w rozwiązywanie różnorodnych problemów obszarów wiejskich. Na poziomie lokalnym do najważniejszych należały samorządy gmin oraz lokalne grupy działania. Ich współpraca stymulowała przekształcenia wsi. Były jednak w Polsce obszary, na których podejście LEADER nie było realizowane. Znajdowały się one głównie w województwach łódzkim i śląskim. Celem artykułu jest rozpoznanie przyczyn takiego stanu rzeczy na przykładzie województwa łódzkiego.
Keywords: podejście LEADER; rozwój obszarów wiejskich