Wielofunkcyjność wsi i rolnictwa a rozwój zrównoważony - Wilkin, Jerzy (Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, 2011)
Artykuł dotyczy współzależności między wielofunkcyjnością rolnictwa i wsi a rozwojem zrównoważonym. Koncepcja rozwoju zrównoważonego stała się paradygmatem współczesnych teorii rozwoju. Nie można zrealizować tej pożądanej z wielu względów koncepcji, jeśli nie wdroży się zasad rolnictwa wielofunkcyjnego, ukierunkowanego na realizację zarówno celów komercyjnych (konkurencyjności rolnictwa), jak i celów związanych z funkcjami rolnictwa jako dostarczyciela dóbr publicznych i dóbr merytorycznych. Przemiany strukturalne zachodzące w polskim rolnictwie nie sprzyjają w należytym zakresie poprawie produkcyjności rolnictwa i realizacji założeń rolnictwa wielofunkcyjnego. Jedną z przyczyn tego stanu rzeczy jest wadliwa polityka rolna, utrwalająca niekorzystne struktury i zachowania gospodarstw rolnych. W związku z jubileuszem 40-lecia Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN przedstawiono najważniejsze dziedziny badań Instytutu i jego wkład w rozwiązywanie najważniejszych problemów społeczno-ekonomicznych polskiej wsi i rolnictwa.
Keywords: rozwój zrównoważony; wielofunkcyjność rolnictwa; rozwój obszarów wiejskich; polityka rolna