Wyniki produkcyjne i ekonomiczne gospodarstw ekologicznych na tle konwencjonalnych - Komorowska, Dorota (Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, 2011)
Celem opracowania jest porównanie wyników produkcyjnych i ekonomicznych gospodarstw ekologicznych z takimi samymi wynikami gospodarstw konwencjonalnych. Zaprezentowane w opracowaniu wyniki gospodarstw ekologicznych wskazują na znacznie niższy poziom produkcji zbóż, ziemniaków, roślin oleistych oraz żywca wieprzowego i drobiowego, wyższy produkcji warzyw, owoców i roślin białkowych. Gospodarstwa ekologiczne ponoszą jednak znacznie niższe koszty produkcji niż konwencjonalne, co w końcowym efekcie kształtuje przybliżone wyniki ekonomiczne ich działalności. Dopłaty do działalności produkcyjnej podwyższają znacząco poziom dochodów gospodarstw ekologicznych.
Keywords: zrównoważony rozwój; rolnictwo ekologiczne; żywność ekologiczna