Aktualna sytuacja żywnościowa świata - Górecki, Jan (Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, 2010)
Autor dokonuje przeglądu aktualnej sytuacji żywnościowej świata, a zwłaszcza w kontekście zmian demograficznych. Pomimo znaczącego wzrostu produkcji rolniczej w skali globalnej z jednej strony, a znaczącym ograniczeniem względnego przyrostu naturalnego ludności świata, liczba ludności głodującej i niedożywionej wyrażana w liczbach bezwzględnych nie ulega zmniejszeniu. Wprawdzie udział procentowy ludności niedożywionej w ostatnim półwieczu zmniejszył się o połowę i wynosi obecnie około 15% ludności świata, ale nadal liczba ludzi głodujących i niedożywionych przekracza 800 mln i nie ulega zmniejszeniu. W wyniku szczegółowej analizy regionalnej i grupy krajów, w których skala głodu i niedożywienia jest największa, sformułowano pogląd, że główne przyczyny zjawisk głodu i niedożywienia nie wynikają z warunków przyrodniczo-technicznych, lecz są nimi wojny, konflikty plemienne i wewnętrzne, a także egoizm, nienawiść i ksenofobia, które prowadzą do korupcji i dążenia do dominacji jednych ludzi nad innymi.
Keywords: głód i niedożywienie ludności świata; produkcja rolnicza; zmiany demograficzne; wojny; destabilizacja