Polityka wspierania badań i rozwoju technologicznego Unii Europejskiej - K. Chyłek, Eugeniusz; Gotkiewicz, Wojciech; Mickiewicz, Bartosz (Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, 2010)
W artykule przedstawiona została analiza najważniejszych dokumentów Rady Europy, Komisji Europejskiej oraz ekspertów instytucji unijnych dotyczących kierunków współczesnej strategii badań naukowych kreowanych przez Unię Europejską. Omówione zostały podstawowe uwarunkowania realizacji polityki wspierania badań naukowych i rozwoju technologicznego Wspólnoty na tle rozwiniętych i rozwijających się systemów wsparcia nauki i badań. Przedstawiono cele budowy Europejskiej Przestrzeni Badawczej oraz warunków wykorzystania trójkąta wiedzy na rzecz rozwoju cywilizacyjnego i gospodarczego krajów Unii Europejskiej. Przedstawiono także podstawowe informacje dotyczące warunków realizacji 7 Programu Ramowego Unii Europejskiej, ze szczególnym uwzględnieniem jego wykorzystania na rzecz badań i postępu technologicznego w sektorze rolno-spożywczym. Omówiono również stan realizacji zobowiązań krajów członkowskich Unii Europejskiej w odniesieniu do zaangażowania pieniędzy przeznaczanych z budżetu, a także środków poza budżetowych na badania i rozwój.
Keywords: Unia Europejska; Komisja Europejska; nauka; rozwój technologiczny; innowacje; konkurencyjność; polityka naukowa; gospodarka; finansowanie badań