Wpływ procesów globalizacyjnych na kierunki rozwoju form handlu żywnością w Polsce - Szymanowski, Wacław (Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, 2009)
W artykule został przedstawiony wpływ procesów globalizacyjnych na działalność w skali makro w otoczeniu rolnictwa, a w szczególności ich wpływ na popyt na żywność oraz na podaż w skali globalnej (państw OECD). Powoduje to konieczność dostosowania do tych zmian nowych rozwiązań instytucjonalnych w obszarze współpracy między producentami żywności a infrastrukturą handlową. Skutkiem tego jest pojawienie się nowych form współpracy w zakresie sprzedaży żywności masowej oraz niszowej zaspokajającej popyt nowo tworzących się subsegmentów rynku w Polsce, zarówno w aglomeracjach miejskich, jak i na terenie obszarów wiejskich.
Keywords: globalizacja; producenci żywności; infrastruktura handlowa; instytucje kontroli jakości żywności