Przedsiębiorstwa społeczne na obszarach wiejskich w Polsce - Błąd, Marta (Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, 2008)
Artykuł dotyczy zjawiska powstawania przedsiębiorstw społecznych w Polsce w ramach inicjatywy wspólnotowej EQUAL. Przedstawiono przykłady projektów tej inicjatywy realizowanych na obszarach wiejskich. Podjęto także próbę krytycznej analizy projektów EQUAL pod kątem zapewnienia trwałego rozwoju lokalnego.
Keywords: gospodarka społeczna; przedsiębiorstwa społeczne; inicjatywa EQUAL