Ile jest spójności, a ile efektywności w polityce rozwoju obszarów wiejskich w Polsce? - Zawalińska, Katarzyna (Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, 2008)
Artykuł analizuje strukturę funduszy przeznaczonych na rozwój obszarów wiejskich w Polsce po wstąpieniu do Unii Europejskiej pod kątem proporcji działań prorównościowych względem działań proefektywnościowych. Wszystkie działania podzielono według 3 klasyfikacji, kierując się różnymi kryteriami, w tym przede wszystkim ekonomicznymi. Analiza pokazuje, że o ile na poziomie krajowym zachodzi dość duża równowaga między działaniami proefektywnościowymi a prorównościowymi, to jednak na poziomie wojewódzkim występują bardzo duże różnice w strukturze absorpcji tych środków, wynikające z różnic w uwarunkowaniach regionalnych.
Keywords: polityka rozwoju obszarów wiejskich; efektywność a równość; regionalna absorpcja funduszy UE