Czy powstanie międzynarodowa definicja obszaru wiejskiego w Europie? - Depraz, Samuel (Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, 2008)
Teoretyczna definicja obszarów wiejskich stanowi klasyczny temat studiów akademickich w dziedzinie geografii. Pojawia się jednak również jako coraz bardziej potrzebne narzędzie przy ocenie polityki i rozwoju obszarów wiejskich na szczeblu krajowym i europejskim. Zadaniem niniejszej pracy jest dokonanie przeglądu porównawczego najnowszych oficjalnych definicji obszaru wiejskiego stosowanych w ponad trzydziestu krajach europejskich w celu przypomnienia najważniejszych podziałów i kryteriów stosowania, jak również wynikających z tego różnych typologii. Pomijając samo teoretyczne ćwiczenie, wydaje się, że pewna międzynarodowa zbieżność zaczyna stopniowo pojawiać się w Europie w związku z wymogami wspólnotowego zagospodarowania przestrzennego, definicja stopniowa, regionalna, wieloskalowa i funkcjonalna wsi europejskiej.
Keywords: Europa; statystyki; klasyfikacje; obszary wiejskie; zagospodarowanie obszarów wiejskich