@misc{Kasarełło_Kaja_Wpływ_2014, author={Kasarełło, Kaja}, editor={Lipkowski, Andrzej W.}, copyright={Prawa zastrzeżone - dostęp ograniczony}, address={Warszawa}, address={Warszwa}, howpublished={online}, year={2014}, school={Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego PAN}, publisher={Instytut Medycyny Doswiadczalnej i Klinicznej im. Miroslawa Mossakowskiego PAN}, language={pol}, abstract={Stwardnienie rozsiane (SM-sclerosis multiplex) to choroba o podłożu autoimmunologicznym prowadząca do neurodegenaracji, dotykająca coraz większą liczbę osób w krajach rozwiniętych, klimatu umiarkowanego. Z powodu nadal niepoznanej etiologii tej choroby , dostęopne terapie stosowane w leczeniu SM są głównie leczeniem objawowym. Terapie, w których celem są specyficzne procesy zaangażowane w patomechanizm SM często nioe przynoszą pożądanych efektów , bądź niosą za sobą ryzyko wystąpienia poważnych działań niepożądanych. Dlatego też ciągle poszukuje się nowych terapii stwardnienia rozsianego. Doświadczenia opisane w niniejszej pracy wykorzystują zjawisko naturalnie występującego mechanizmu tolerancji pokarmowej , polegającej na zmniejszeniu antygenów mielinowych wykorzystaliśmy hydrolizat rdzenia kręgowego świni, a także rekombinowane bakterie mlekowe Lactococcus lactis produkujące trzy wybrane immunogenne fragmenty biłek mielinowych.Uzyskane wyniki wskazują, iż zastosowanie takich preparatów, podawanych drogą pokarmową szczurom z wywołanym alergicznym zapaleniem mózgu i rdzenia kręgowego ( model zwierzęcy SM) łagodziło objawy kliniczne obserwowne u zwierząt , a także zmniejszyło analizowane objawy neuroimmunologiczne.}, type={Tekst}, title={Wpływ antygenów mieliny podawanych drogą pokarmową na zmiany neurologiczne i neuroimmunologiczne w modelu zwierzęcym stwardnienia rozsianego}, }