@misc{Żmija_Janusz_Społeczne_2015, author={Żmija, Janusz and Szafrańska, Monika}, number={1.1 (166.1)}, copyright={Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0}, address={Warszawa}, journal={Wieś i Rolnictwo}, howpublished={online}, year={2015}, publisher={Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk}, language={pl}, abstract={Drobne gospodarstwo rolne to gospodarstwo, w którym powierzchnia użytków rolnych nie przekracza 5 ha. W 2012 roku funkcjonowały w Polsce prawie 758 924 drobne gospodarstwa rolne, stanowiąc 52,1% wszystkich gospodarstw rolnych. Ze względu na ich mały obszar, niską dochodowość i słabe powiązania z rynkiem drobne gospodarstwa rolne w Polsce w niewielkim stopniu spełniają funkcje produkcyjne. Główne korzyści funkcjonowania tych jednostek związane są z pełnieniem rozlicznych funkcji o charakterze społecznym i środowiskowym, jak: ochrona przed ubóstwem i wykluczeniem, opieka nad najmłodszymi i najstarszymi mieszkańcami wsi, tworzenie kapitału społecznego, kapitału kulturowego, kształtowanie krajobrazu wiejskiego, dostarczanie na rynek żywności wytworzonej w sposób bardziej naturalny i wyższej jakości. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie i ocena wybranych funkcji społeczno-ekonomicznych, jakie pełnią drobne gospodarstwa rolne w Polsce. W opracowaniu wykorzystano publikacje naukowe zwarte i ciągłe oraz dane statystyki masowej (informacje zamieszczone w [Roczniku Statystycznym Rolnictwa 2014]). Do analizy danych statystycznych wykorzystano analizę porównawczą (dynamiki) oraz analizę struktury. Uzyskane wyniki badań zostały przedstawione w formie opisowej i tabelarycznej.}, title={Społeczne i ekonomiczne aspekty funkcjonowania drobnych gospodarstw rolnych w Polsce}, type={Tekst}, URL={http://rcin.org.pl./Content/243081/wir_2015_1.1_166.1_155_165.pdf}, keywords={drobne gospodarstwo rolne, funkcje ekonomiczno-społeczne gospodarstw rolnych}, }