@misc{Kraciuk_Jakub_Procesy_2008, author={Kraciuk, Jakub}, number={2 (139)}, copyright={Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0}, address={Warszawa}, journal={Wieś i Rolnictwo}, howpublished={online}, year={2008}, publisher={Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk}, language={pl}, abstract={Procesy koncentracji kapitałowej dokonujące się na rynku publicznym dotyczą także przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Informacje dotyczące zamiaru przejęcia, a także sam proces przejęcia wywiera znaczący wpływ na rynek akcji przejmowanych spółek, a co za tym idzie – na zyski akcjonariuszy. Już na kilka dni przed przejęciem następuje wyraźny wzrost cen akcji przejmowanych przedsiębiorstw, spowodowany docieraniem do inwestorów informacji o zamiarze przejęcia danej spółki, co potwierdza hipotezę efektywności informacyjnej rynku kapitałowego. Największy jednak wzrost cen akcji następuje w ciągu kilku dni po momencie przejęcia. Wyniki badań wskazują, że inwestorzy którzy zakupiliby akcje spółek z przemysłu spożywczego na 30 dni przed przejęciem i sprzedali je 30 dni po przejęciu, uzyskaliby średnie stopy zwrotu spowodowane tym przejęciem na poziomie przekraczającym 15%.}, title={Procesy koncentracji kapitałowej w polskich spółkach przemysłu spożywczego}, type={Tekst}, URL={http://rcin.org.pl./Content/241604/wir_2008_2_139_104_114.pdf}, keywords={przejęcia, spółki przemysłu spożywczego, rynek kapitałowy}, }