@misc{Jarosz_Dariusz_(1959–_)_Tam,_2022, author={Jarosz, Dariusz (1959– )}, editor={Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk}, copyright={Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Bez utworów zależnych 4.0}, address={Warszawa}, howpublished={online}, year={2022}, language={pol}, abstract={Artykuł zawiera próbę analizy nieprawidłowości w funkcjonowaniu zakładów mięsnych w Polsce w latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XX w., w tym cierpień zwierząt, które tam trafiały. Został oparty głównie na dokumentacji przechowywanej w Archiwum Akt Nowych (zwłaszcza w zespołach Najwyższej Izby Kontroli i Ministerstwa Kontroli Państwowej). Przeprowadzane badania zostały skoncentrowane na takich kwestiach jak sposób traktowania zwierząt w gospodarstwach rolnych, w punktach skupu i transporcie do zakładów mięsnych oraz w tych zakładach. Przedstawiono również ustalenia dotyczące nadużyć dokonywanych przez ich pracowników oraz złych warunków technicznych i higieniczno-sanitarnych tam panujących.}, title={Tam, gdzie zwierzę stawało się mięsem : sposób traktowania zwierząt, warunki produkcji i nadużycia w zakładach mięsnych w Polsce w latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XX wieku}, type={Tekst}, URL={http://rcin.org.pl./Content/237065/WA303_273298_A52-KH-R-129-3_Jarosz.pdf}, volume={129}, number={3}, journal={Kwartalnik Historyczny}, publisher={Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk}, keywords={zakłady mięsne, mięso, nadużycia gospodarcze, Przestępczość gospodarcza -- Polska -- 1945-1970 [KABA], Relacje człowiek-zwierzęta -- Polska [KABA], stosunek do zwierząt, studia nad zwierzętami}, }