@misc{Przybyłowicz_Olga_Miriam_„Baranek_2021, author={Przybyłowicz, Olga Miriam}, volume={69}, number={3}, copyright={Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0}, journal={Kwartalnik Historii Kultury Materialnej}, address={Warszawa}, howpublished={online}, year={2021}, publisher={Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk}, language={pol}, abstract={Artykuł wpisuje się w dynamicznie rozwijający się w ostatnim czasie w Polsce i zagranicą nurt badań nad kulturą kulinarną. Na podstawie ostatniej części księgi rachunkowej bernardynek krakowskich z drugiej połowy XVIII w. dokonano wstępnej analizy świątecznego menu obiadowego, rzadziej kolacyjnego zakonnic w okresie od listopada 1765 do listopada 1766 r. Jadłospis był odmienny od posiłków spożywanych w dni powszednie pod względem liczby dań głównych i ich różnorodności. Jak wynika z zestawień, zakonnice przestrzegały postów kościelnych przed Wielkanocą, Bożym Narodzeniem oraz przez cały rok w środy, piątki i soboty. Z przyrządzanych mięs najpopularniejsza była cielęcina i wołowina oraz drób, z ryb — szczupaki. Z produktów mącznych najczęściej jedzono kaszę, zaś z zup rosół. Bernardynki spożywały też jarzyny i owoce krajowe. Spośród słodkości w badanym źródle najczęściej wymieniono pierniki. Do świątecznych obiadów serwowano wino oraz wódkę; brak informacji o piwie}, title={„Baranek pieczony nadziewany, buraki, po sztuce kołacza”. Świąteczne obiady bernardynek krakowskich w drugiej połowie XVIII wieku}, type={Tekst}, URL={http://rcin.org.pl./Content/236577/270828.pdf}, keywords={nowożytność, monastycyzm, kultura kulinarna, wyżywienie, bernardynki, Kraków}, }